“Karadeniz için korkulan oldu: Nehirlerde mikroplastiğe rastlamadığımız örnek yok”

Posted by

Karadeniz’de Mikroplastik Kirliliği Alarm Veriyor

T24 Haber Merkezi

Karadeniz’in çevresinde yapılan bilimsel araştırmalar, dereler ve nehirlerdeki atıkların denize ulaşarak önemli kirlilik oluşturduğunu ortaya koyuyor. Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Deniz Bilimleri Fakültesi’nden Doç. Dr. Rafet Çağrı Öztürk, mikroplastikler konusunda endişe verici bir artış olduğunu belirtiyor. Yaptığı açıklamada, “Son 10 yılda mikroplastik sayısında ciddi bir artış var. Nehirlerde mikroplastiğe rastlamadığımız örnek yok” diyor.

“Karadeniz için endişe verici durumlar var”

Karadeniz Teknik Üniversitesi’nden Doç. Dr. Rafet Çağrı Öztürk, Karadeniz ve Akdeniz’deki mikroplastik kirliliğiyle ilgili yaptıkları araştırmaların sonuçlarını paylaştı. Öztürk, “Karadeniz’deki mikroplastik kirliliği Akdeniz’e göre çok daha yüksek seviyelerde. Bu durum bizi üzüyor. Artık Karadeniz için endişelenmeye başlama zamanı geldi. Mikroplastiklerin sayısında son 10 yılda ciddi bir artış gözlemliyoruz” şeklinde konuştu.

“Nehirler mikroplastik kirliliğinde önemli rol oynuyor”

Doç. Dr. Öztürk, nehirlerin mikroplastik kirliliğinde önemli bir rol oynadığına dikkat çekiyor. “Doğu Karadeniz’de mikroplastik kirliliğünün daha az olacağını düşünüyorduk. Ancak çalışmalarımız bize tam tersini gösterdi. Nehirlerdeki mikroplastik seviyelerinin çok yüksek olduğunu tespit ettik. Sakarya Nehri’nden Çoruh Nehri’ne kadar birçok nehirden örnekler aldık ve maalesef her yerde mikroplastik kirliliğiyle karşılaştık” şeklinde konuştu.

“Plastik kullanımını azaltmalıyız”

Mikroplastik kirliliğine karşı önlem alınması gerektiğini vurgulayan Öztürk, “Plastik kullanımını azaltmalı ve daha sürdürülebilir alışkanlıklar edinmeliyiz. Artık organik ürünleri tercih etmeliyiz. Her yıkamada mikroplastikleri doğaya bıraktığımızı unutmamalıyız. Alışkanlıklarımızı değiştirmezsek, plastik kirliliğiyle mücadele etmemiz çok zor olacak” dedi.

“Alışkanlıklarımızı değiştirmeliyiz”

Öztürk, toplumun alışkanlıklarını değiştirmenin önemine değinerek, “Plastik ambalajlı ürünlerden kaçınmalıyız. Tek kullanımlık plastik yerine cam şişe gibi alternatiflere yönelmeliyiz. Herkesin sırt çantasıyla dolaşması, plastik poşet kullanımını azaltabilir. Toplum olarak alışkanlıklarımızı değiştirmezsek, mikroplastik kirliliği sorununu çözemeyiz” ifadelerini kullandı. (DHA)


“Doğal gıdaya ulaşmanın bir yolu var!”

 

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir