TÜİK, eleştirilere maruz kalan kurumlardan biri olarak “2025 Yılı TÜİK Bütçe Teklifi Üzerine Yapılan Manipülasyonlar” başlıklı bir basın açıklaması yaparak yanıt verdi.
Yapılan açıklamada, “TÜİK’in 2025 yılı bütçe teklifi ile ilgili bazı basın organlarında yer alan gerçeklerle örtüşmeyen haberlerin doğru olmadığının vurgulanması gerektiği düşünülmüştür” ifadelerine yer verildi.
TÜİK, açıklamada şu sözlere de yer verdi:
“Resmi istatistiklerin oluşturulması ve standartları belirleme görevini üstlenen, ülkenin veri ve bilgi ihtiyaçlarını karşılayan, bu bilgileri toplayan, işleyen ve sunan bilimsel ve teknik bir kurumdur. Kurum, istatistiksel veri işleme faaliyetlerini 26 bölge müdürlüğü ve 4000’den fazla çalışan aracılığıyla yürütmektedir.”
FAALİYETLERİMİZE ENGEL OLUYORLAR İDDİASI
Ayrıca açıklamanın bir bölümünde yapılan değerlendirme dikkat çekiyor. İşte o değerlendirme:
“TÜİK’in faaliyetlerini sürdürebilmesi için gereken bütçeyle ilgili yorumlar ve haberler, sebepleri araştırılmadan ve doğru bilgiler ışığında yapılmalıdır. Aksi durumda yapılan yorumlar, TÜİK’in çalışmalarını engellemeye yönelik girişimler olarak algılanmalıdır.”
TÜİK’in çalışmalarına karşı nasıl bir engel oluşturulduğunu sorgulamak gerekiyor. Bu ifadelerin basın açıklamasında ne amaçla kullanıldığı da merak konusu. Enflasyon sepetinde yer alan ürünlerin fiyatlarının mahkemeye taşınmaması da bu bağlamda akıllara geliyor.
TÜİK açıklamanın sonunda şu ifadelere de yer verdi
“Bazı basın mensuplarının gerçekler yerine yanlış ve iftira dolu haberler yaparak kurumumuza karşı manipülasyon uyguladığı üzülerek gözlemlenmiştir.”
TÜİK, kısacası “Bize doğru bilgi için başvurun” mesajını iletiyor. Enflasyon sepetindeki ürünlerin fiyatlarını mahkemeye götürmeyen TÜİK’in bu tutumu hakkında ne düşünüyorsunuz.